Oefenwedstrijden

De voorbereidingen voor scheidsrechters op het nieuwe seizoen lijken wel steeds korter en steeds intensiever te worden. Waar voorheen er van half augustus (of zelfs het begin van die maand) al geoefend werd, komt in mijn geval de voorbereiding dit jaar pas in september echt op gang.

Vier wedstrijden in zes dagen dit jaar. Vorig jaar zelfs vijf dagen op rij, met een toernooi van goed niveau op de laatste dag. En vaak zijn het wedstrijden die op de een of andere manier pas laat in mijn agenda verschijnen.

Last minute

Natuurlijk gebeurt het soms dat oefenwedstrijden op het laatste moment ingepland worden. Maar het tijdstip waarop dan scheidsrechters geregeld gaan worden is soms van de gekke. Eigen ervaring van dit jaar: Tot twee keer toe op de dag zelf benaderd worden om te fluiten. In één geval slechts drie uur na het ontvangen bericht of ik misschien wilde blazen. En als je niet kan, dan is de vraag vaak: ‘Weet je nog iemand?’

Soms lopen dingen heel mooi bij elkaar. Afgelopen week kreeg ik ‘s avonds om 19.33 uur een vraag of ik een scheidsrechter wist voor komend weekend of misschien zelf wilde fluiten. Helaas, ik ben al voorzien die dag. Minder dan twee minuten later een scheidsrechter die zegt: ‘Heb je nog iemand nodig ergens?’ Die kon ik mooi aan elkaar koppelen.

Misschien dat ik voor volgend jaar maar eens een scheidsrechtersservice op ga zetten. Als je mij twee weken voordien laat weten dat er een wedstrijd is regel ik twee (of drie) collega’s.

Afspraken

Er zijn landelijke afspraken dat er voor oefenwedstrijden de halve wedstrijdvergoeding die er voor een competitiewedstrijd staan plus reiskosten betaald worden. Als een club dan refs nodig heeft regel ik ze voor 5% van die wedstrijdvergoeding. Scheidsrechters die een leuke voorbereiding willen hebben kunnen zich ook inschrijven. Zou daar een markt voor zijn?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s