VBL: De Bol (ronde 1)

Het eerste weekend staat voor de deur in de VBL en hoewel de PR mensen van verschillende verenigingen er alles aan hebben gedaan om het koffiedik ook echt koffie-dik te laten zijn gaan we toch een blik werpen naar wat er dit weekend op de agenda staat. En via deze weg spreken we de hoop uit dat de statistieken van alle wedstrijden snel op de juiste plek in de database terecht komenLekdetec – Keus/Royal Eagles @ Bemmel

De landskampioen kwam afgelopen week in de supercup in eigen huis voor het eerst voor eigen publiek uit na de wederopbouw. Want zo mag je het wel noemen als je in een tijd van een maand eerst Lisanne de Jonge kwijtraakt, vervolgens Lisa Schoen, daarna drie kwart van je coaching staff en vervolgens ook nog vier basisspeelsters kwijtraakt aan andere clubs en een meer dan belangrijke kracht van de bank aan haar pensioen. Met andere woorden: Lots of new faces in de Schaapskooi, en niet in het minst is daar Gert-Jan van der Linden die terugkeert op het hoogste niveau nadat hij met DAS indertijd in den Helder net misgreep naar de hoofdvogel in game 7. In Bemmel kan hij nieuw gaan bouwen aan een powerhouse en de eerste voortekenen waren aardig. Curran en Fondren deden fijn mee in de opening van het seizoen, en hebben met Rowie Jongeling en schutter Yordi Kathmann natuurlijk prima Nederlandse ondersteuning. Let ook eens op Bo Teulings die met een talentenlicentie overkomt uit Eindhoven, en goed in de minuten zat. ||Bij Keus keert na een jaar absentie Marlou de Kleijn weer terug en die deed niet alleen woensdag met de Amsterdam Angels van zich spreken. Ook in het Europacupweekend was de Kleijn goed op dreef, en zagen we ook Laura Westerik en Danielle Boioago bij vlagen lekker doorkomen. Twee van de drie aangetrokken Yanks zijn alweer weggestuurd in Apeldoorn, maar dat hoeft geen beletsel te zijn.
Vorig jaar verloren de Eagles hun seizoensopener in Bemmel. Dat zou nu wel eens andersom kunnen zijn.

Tototip: Royal Eagles +11
Renes/Binnenland – Solar Systemen Grasshoppers @ BarendrechtMet een volgende grote prijs (en niet de eerste uit de geschiedenis zoals her en der door goedwillende onverlaten zonder historisch besef geschreven werd) in de tas start Grasshoppers aan het nieuwe seizoen in de VBL. De ploeg van Rick Driessen kende vooral op de bank wat verandering, want in de personen van Cobbe van der Vuurst en Frans Mens werden nieuwe assistenten aangetrokken. Daarnaast vertrok Irene Sanchez Gomez terug naar Spanje, en keerde Deborah Vos terug in Cleyn Duyn. Je zou zeggen dat dan alles redelijk koek en ei is, maar flink blessureleed belemmerde de voorbereiding in Katwijk. Zo zit Ingrid van der Plas al sinds de play offs in de lappenmand, kwam Sharon Beld haar daar in de voorbereiding al snel gezelschap houden, heeft ook Sonja Kuijt daar al even een plekje en tot overmaat van ramp sloot ook Ilse Kuijt zich aan in de ziekenboeg. Toch won de Katwijkse runner up van de afgelopen twee seizoenen de Supercup, en dat pleit voor de veerkracht van de Kattukers. Door nood gedwongen nestelde zich al wel weer een briljantje in de kijker van de supporters: Alissa van der Plas ging mee op toernooi naar Duitsland en was ook actief in de Supercupwedstrijd.

Aan de kant van Renes ook een nieuw gezicht op de bank: Rychard de Jong neemt de teugels over van de naar Keus vertrokken Joost van Rangelrooij, en zag daarnaast Janine Guijt naar Spanje vertrekken. Die plek werd rap ingevuld door Susanne Taal en Roos Koopmans die over kwamen van het gestopte Rotterdam, waardoor de selectie in ieder geval weer mooi gevuld is. Onderin het misschien wel beste Nederlandse centerduo van de competitie met Jantine Kraak en Maxime Essenstam, en als de voortekenen niet bedriegen zien we ook spoedig Zera Butter weer op de perimeter. Zet daar Lisa van den Adel naast en Inez van Hulsen en je hebt een starting five die in ieder geval met de allerbesten in de competitie kan wedijveren. 
De inside powers van Binnenland gaan zaterdagavond een belangrijke rol spelen tegen de Katwijkse vice kampioen. We verwachten dat Binnenland met het lengteoverwicht dusdanig goed uit de voeten kan dat het digitale sheet een overwinning voor de thuisploeg zal tonen.

Tototip: Renes/Binnenland +8Dozy/Den Helder – CTO @ Den Helder 

Hoewel het af en toe nog raar aandoet om Meindert van Veen niet meer langs de kant te zien in den Helder (ja we weten dat hij langer weg is geweest) lijkt er iets moois te bloeien in den Helder. De kern van de ploeg is redelijk gelijk gebleven, en in Kayla Bernsen en Gabriela Bronson staat er een sterk duo Yanks. Voeg daarbij internationals als Maaike Klein, Janiek van Veen en Britt Zappeij en ook hier is duidelijk dat de formatie uit de kop van Noord Holland fijn mee kan doen in elke wedstrijd.
Wat er bij het CTO op de mat komt is even de vraag. De Amsterdammers trokken in ieder geval U18 bondscoach Molly McDowell aan als nieuwe technische troef, en onder andere de Rotterdamse talenten Lutke Schipholt, van Schaik, Bouwer en van Poelgeest kwamen over. Voeg daar blijvers als Benthe Versteeg, Nanneke Vissers, Julia Jorritsma en Evi Dekker of Zoe Slagter bij, en je hebt een team dat misschien geen kampioen zal worden dit jaar, maar het toch zeker elke kampioenskandidaat lastig kan maken.
In de voorbereiding speelden beide teams tegen elkaar in den Helder, maar gek genoeg laten we die wedstrijd even buiten beschouwing voor deze ontmoeting. Op basis van het materiaal namelijk verwachten we een kleine stunt van de Amsterdamse talentenformatie.

Tototip: CTO +3Loon Lions – Amazone @ Landsmeer 

In Landsmeer is de formatie van de vorige supercupwinnaar (we zouden het bijna vergeten,en ook de vorige landskampioen) wat breder geworden door de komst van Nadine Boessaart die terugkeert in eigen huis, en daarnaast ook Roos Hof en Ella Bouman die aansloten bij de op dit niveau debuterende Harvey van Stein, die echter op het veld meer dan genoeg ervaring weet in de personen van bijvoorbeeld het dynamische duo Tanya Bröring en Kim Hartman. Voeg daar ook nog ontluikende talenten als Epiphany Etienne en Lindsay Pengel bij en er staat een ploeg die breder lijkt dan dat ze lang geweest zijn. Coach van Steijn is dan ook duidelijk voor wat betreft de doelstelling van dit seizoen: ‘ De hoofdprijs’ is het doel, en zoals de redacteur van de website van Loon terecht zegt: ‘eerst maar eens van Amazone winnen’. 
Dat gaat namelijk een minder grote zekerheid worden dan een jaar geleden. Zo keert Jay-Eliza Burgos terug met een jaar internationale ervaring in haar rugzak na haar uitstapje naar Belgie. Daarnaast heeft coach Faizal Pasaribu na opnieuw een zomer met Oranje nu de teugels in handen gekregen in Utrecht, waar hij Camilla Neumann terug begroet. De Oostenrijkse speelde vorig jaar een prima eerste helft van het seizoen voor de Utrechters voordat ze in verband met studie terugkeerde, maar ditmaal maakt ze het seizoen af. 
Jong talent werd er ook aangetrokken: van Loon Lions kwam Lisa Stauffer over die uitgerekend in Landsmeer haar debuut wellicht mag maken zaterdag. Let ook op Mayra Assink die een waanzinnig tempo op het veld kan leggen en met de snelsten uit de competitie mee kan, naast dat ze ook over een fijne driepunter beschikt. Renee Hoveling keert terug in de ploeg die dus breder lijkt dan een jaar geleden, en eigenlijk hadden we ook Elske Heerschop weer op het veld verwacht zaterdag, maar zij raakte geblesseerd aan haar knie en zal dus vanaf de bank haar ploeg aanvuren. Een overwinning voor de Domstedelingen zal misschien nog te vroeg zijn, maar de wedstrijd zal volgens ons koffiedik (Senseo model 2008) tot diep in het derde kwart spanning met zich meedragen. Laten we hopen dat in ieder geval iedereen heel blijft zo aan het begin van het seizoen na een korte voorbereiding. 


Tototip: Loon Lions +15Veel plezier weer dit weekend allemaal!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s