Youtube of niet ?

Het was op het WK van 2012 in Amsterdam dat de collega’s van Masbasket.com op de perstribune naast mij het vlammetje ontstoken voor livestream commentaar. Een klein half jaar later zat ik in Bemmel voor een ontmoeting tussen Batouwe en ZAC in de tweede divisie voor mijn eerste livestream, via ustream.

Aan Ustream.com en aanverwante broertjes en zusjes als livestream.com zitten wel wat nadelen zo vond ik al snel uit. Zo vegen de reclames daar het beeld en geluid midden in de uitzending uit. Daar zit je dan in je briljante volzin, of gewoon met een beslissende score terwijl je net op dat moment een of andere webreclame over linksdraaiend schoonmaakmiddel langs ziet komen. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik in de regel live naar het spel kijk en de microfoon bedelf onder mijn gebabbel, en dus pas de reclame gezien wordt als je terugkijkt na afloop.

Steeds minder kans sis er om oude wedstrijden terug te kijken op bovengenoemde platformen, en vandaar dat ik blij ben met de tip die ik via mijn collega’s van iBasketball kreeg om te streamen via youtube. Niet alleen is daar de reclame veel minder zwaar, maar daarnaast kan je met de reclame’s in je stream ook gewoon een klein zakcentje scoren.

Naast het feit dat het beeld niet weg valt door onhandig getimede reclame, heeft youtube ook nog een ander groot voordeel. De wedstrijd is tot in het einde der tijden terug te kijken. Daar valt het kleine minpuntje van de mute-brigade bij in het niet. Ga je streamen via youtube, dan moet je namelijk opletten dat je tijdens je stream geen reguliere muziek die in de hal gespeeld wordt terughoort. Tijdens je commentaar zal dat redelijk meevallen als je een beetje een fatsoenlijke microfoon hebt, maar als je stil bent dan kan het zomaar zijn dat de microfoon je geluid wel oppakt. En dan gaat de rechtenbrigade misschien niet eens onlogisch klagen en kan je gemuted worden.

Even nadenken dus voor je aan de livestream begint!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s