VBL Achtbaan naar Final Four

Waar we in de voorbereiding nog het idee hadden dat de VBL een door Royal Eagles gedomineerde competitie zou worden, is die gedachte inmiddels flink achterhaald door de werkelijkheid. Royal Eagles is een van de zes ploegen die kans maakt op de Final Four van over een dikke twee weken in Katwijk. Zes ploegen die kans maken op een Final Four? En dan te bedenken dat er in Utrecht geweldig aan het seizoen begonnen werd met twee overwinningen uit drie wedstrijden. Het had dus nog gekker gekund! Een round-up.

CTO 8e, record: 1-11
Het duurde een tijdje voordat de ploeg van nieuwe coach Molly McDowell op gang kwam, en als je naar de scoutings kijkt dan valt op dat er behoorlijk wat wedstrijden verloren gegaan zijn aan blessures. Wanneer de Amsterdamse talentenformatie volledig is, moeten ze aardige dingen kunnen doen, en het record doet dan ook geen recht aan de kwaliteiten die in Amsterdam aanwezig zijn. Op de tiende speeldag versloeg de jonge formatie Amazone met ruime cijfers (60-100) en dat was een glimp van de mogelijkheden die er in Amsterdam zijn. De play offs zijn zo goed als onmogelijk voor de roze brigade. Coach McDowell gebruikte al zeker zestien speelsters, maar vreemd genoeg slaagt men er al meer dan een maand niet in om scoutingcijfers af te leveren. Dit weekend ontvangt men Binnenland, en die ploeg mag geen misstap maken richting de Final Four. In een van de eerste wedstrijden van het seizoen wist men de Barendrechters goed bang te maken (77-73 na overtime). Wellicht dat ze daar hoop uit putten voor wat betreft de ontmoeting van zaterdagmiddag.

Amazone: 7e, record 2-10
Het begon zo mooi in Utrecht. Nieuwe coach, en een ingecalculeerde nederlaag tegen grootmacht Loon Lions waarna het Oostenrijkse kanon Camilla Neumann terugkeerde in de formatie uit de Domstad en er twee weken op rij gewonnen werd. Zou coach Pasaribu zijn ploeg richting play-offs kunnen brengen? In de loop van oktober echter vertrokken zoals verwacht eerst Melissa ‘t Jong en Danielle Pruijs op wereldreis, waarna ook Camilla Neumann terugkeerde naar Oostenrijk. Gevoegd bij de blessures van Lisa Stauffer en Elske Heerschop werd de rotatie kleiner en kleiner en werden de punten duur in Utrecht. Natuurlijk leverde dat kansen op voor cookies als Lisa Stauffer, Mayra Assink of Ginger Schokker, maar de ploeg bleef ver verwijderd van de punten na het vertrek van bijna de volledige basis. In de beker ging Amazone onderuit in Tubbergen tegen promotiedivisionist Jolly Jumpers, en dat werd het eindstation voor coach Pasaribu die niet voldoende groei zag in de organisatie, en zijn conclusies trok. Harry Schokker nam het roer over met de geblesseerde Heerschop als secondant maar het seizoen is nog lang voor de Utrechters. Lijstaanvoerder Dozy komt zaterdag op bezoek, en de week erop zal Solar Systemen Grasshoppers de laatste hand willen leggen aan Final4 vorm.

Ilse Kuijt: Bijna 50% van haar driepunters raak


Solar Systemen Grasshoppers 6e, 7-5

De vicekampioen van het afgelopen seizoen begon met een vervelend ogende 0-4 de competitie, maar kon misschien met uitzondering van de ontmoeting tegen den Helder (-20) niet zeggen dat ze weggespeeld werden. De Katwijkse formatie van Rick Driessen, Frans Mens en Cobbe van de Vuurst pakte pas eind oktober tegen CTO de eerste overwinning. Misschien niet helemaal toevallig was dat ook de eerste wedstrijd weer van de lang geblesseerde Ingrid van der Plas die , u weet het vast nog, in de play-off finale geblesseerd raakte en dus maanden moest toekijken. Toen de dynamische allrounder terugkeerde in de ploeg begon de formatie aan een opmars. Sinds de nummer 10 terug is, verloor Grasshoppers nog maar een keer. Op 16 december knalde Loon Lions met maar liefst 21 over de Supercupwinnaar heen. Het laat niet onverlet dat er fijne ontwikkelingen te zien zijn in Katwijk. Met name het spel van Ilse Kuijt doet de liefhebbers watertanden. Met zestien punten per wedstrijd is ze de topscorer van de formatie, en haar driepunters vallen aan 48%! Met het organiseren van de Final Four heeft Grasshoppers zich sowieso geplaatst voor dat evenement. Komende woensdag kunnen ze Royal Eagles als andere pretendent pootje lichten , waarna de puntjes op de i gezet mogen worden in eigen huis tegen Amazone.

CBV Renes.nl/Binnenland 5e, 7-5
In de tweede ontmoeting van het seizoen verloor Renes onder leiding van nieuwbakken coach Rychard de Jong verrassend van Amazone. De crisis nam toe, toen kort daarna maar net gewonnen werd van CTO (na overtime). Na een nederlaag in Katwijk tegen het opklimmende Grasshoppers kort voor het weekend daarop viel het verdict. De Jong werd uit zijn functie ontheven, en clubman Michel Appers nam de honneurs waar tegen Amazone, en had het geluk dat de Utrechters slechts vijf speelsters op de been wisten te brengen. Met maar liefst 123-41 knalde Renes over de arme opponenten heen, maar de ploeg leek ineens wel weer te ‘clicken’. Na drie overwinningen (ook de huidige lijstaanvoerders Dozy en Lekdetec gingen eraan tegen de door Appers gecoachte formatie) nam Ton Kallenberg de teugels in handen. Waar Jantine Kraak met een serieuze blessure afhaakte en voorlopig uit de running is, keerde Eline Kasius weer terug, wat de Barendrechters zeker niet zwakker maakt. De eerste wedstrijd onder de nieuwe headcoach leverde een nipte (76-77) nederlaag tegen Loon Lions op, maar Binnenland is er gebrand op om de Final4 in Katwijk te halen. Men heeft goede herinneringen aan dat evenement in Katwijk. In de meest recente edities daar werd er onder leiding van Pieter Kodde en Joost van Rangelrooij de hoofdprijs binnengehaald. Met name die laatste editie staat nog goed op het netvlies bij de Barendrechtse fans. Met maar liefs 40 punten nam Binnenland toen de maat van het door Bart Sengers gecoachte Lekdetec.nl. Om zover te komen zal men vandaag geen fout mogen maken tegen CTO, en moet volgende week ook gewonnen worden van KEUS/Royal Eagles, met jawel: diezelfde Joost van Rangelrooij aan het roer. Overigens is Zera Butter weer aan het doen wat ze voor haar blessure’s vorig jaar ook al deed: topscorer van de formatie met 15.3 points per game.

KEUS/Royal Eagles 4e 7-4
Het is voorlopig niet het seizoen dat men in Apeldoorn en omstreken verwacht had voor de nog altijd nieuwe formatie. In de voorbereiding al werden er twee Amerikaansen weggestuurd, en opvallend genoeg niet vervangen. Later kwam daar het vertrek bij van de overgebleven buitenlandse vedette Danielle Boiago en last but not least nam ook captain Marlou de Kleijn de kuierlatten voor een bliksemtransfer naar Lekdetec. Als je dat bij elkaar optelt is de vierde plek van KEUS/Royal Eagles eigenlijk een prima prestatie, maar waar men voor het seizoen liet optekenen voor de landstitel te gaan is dat nog maar even de vraag. Laat het overigens niemand verbazen dat als men zich kwalificeert voor de Final Four, en die kansen zijn er nog, dat er dan in de halve finale ineens twee of drie versterkingen meedoen. Na het vertrek van de ervaren krachten is Laura Westerik de main Option on offence en met zestien punten per wedstrijd kwijt ze captain van de ploeg zich voorbeeldig van die taak. Een ander positief effect van de nieuwe hiërarchie in de ploeg is dat er jonge talenten doorbreken. Wat dacht u van de twintig punten die Rinske Scholten in de overtime loss tegen Grasshoppers liet noteren? Of van de groeiende Yfke Hoek die inmiddels flirt met double digits on average (8.6 points per game). Van alle kandidaten voor de Final Four heeft Joost van Rangelrooij wel het zwaarste programma op de agenda. Eerst in eigen huis woensdag tegen Grasshoppers (dat al geplaatst is), en dan op zaterdag 13 januari een uitwedstrijd tegen zijn voormalige vereniging Binnenland. Overigens moet de wedstrijd tegen Loon Lions ook nog ingehaald worden. Die werd in verband met code rood in december afgelast. We zijn benieuwd waar die wedstrijd op zal duiken.

 

Lindsay Pengel, foto Loonlions.nl
Lindsay Pengel, derde scorer van de ploeg! Foto: Loonlions.nl

Loon Lions 3e , 7-4
Waar iedereen naar Den Helder en Lekdetec lijkt te kijken , en ook KEUS/Royal Eagles als titelfavoriet gespeeld werd, is Loon Lions in relatieve stilte opgeklommen naar de derde positie op de ranglijst. De ploeg van rookiecoach Harvey van Steen deed kort voor de feestdagen twee keer hele goede zaken door eerst het aantrekken van de uit Spanje terugkerende Janine Guijt, en daarna ook het debuut van Ton Kallenberg bij Renes/Binnenland te verknallen door met een punt te gaan winnen in Barendrecht. Ook in Landsmeer hield het blessurespook goed huis, maar de keuzes om de afgelopen jaren te investeren in dames 2 en U20 hebben coach van Steen een prachtig reservoir aan oproepkrachten opgeleverd. Niet minder dan 18 speelsters mochten al minuten maken in de trotse Landsmeerse formatie die een meer dan pittig programma heeft. Zaterdagavond komt Lekdetec op bezoek, en na de landskampioen moet ook nog tegen lijstaanvoerder Dozy gespeeld worden. Het opmerkelijke is dat de wedstrijd tegen KEUS die eerder afgelast werd nog niet terug is in het programma. En alles plussend en minnend lijkt dat nou juist een ontmoeting waar veel van af gaat hangen. In de schaduw van Tanya Broring en Fieke Ligthart heeft Lindsay Pengel (9.3 ppg) zich opgewerkt tot derde scorer van de ploeg!

Lekdetec.nl 2e , 8-4
Landskampioen Lekdetec staat er toch maar weer. Na het vertrek van bijna alle sterkhouders uit het tweede titeljaar was men in Bemmel al blij dat er opnieuw een team was. En met de makkelijk scorende Sarah Curran (topscorer van de competitie met 23.7 gemiddeld) en Cornelia Fondren (18.6 gemiddeld) als offensieve speerpunten staat er een collectief dat gewoon weer om de prijzen meedoet. Met de blessure recent van Yordi Kathmann werd de rotatie erg smal, maar coach Gert-Jan van der Linden deed succesvol een beroep op Kris Biesters die haar pensioen even uitstelde en weer terugkwam en zeer nuttige dingen deed voor de Bemmelse landskampioen. Versterking kwam er al snel van Marlou de Kleijn die overkwam uit Apeldoorn en nu Lisanne de Jonge langzaam aan de revalidatie van haar knieblessure uit vorig seizoen aan het afronden is, is Lekdetec weer een geduchte kandidaat. Het geheime wapen is de Turkse Merve Istek-Agir die kort voor de kerst aangetrokken werd. Met ervaring uit de Turkse promotiedivisie moet ze in staat geacht worden om ook in Nederland serieus mee te kunnen doen. Haar rol was voorlopig heel bescheiden in de twee potjes die ze meedeed, maar het geeft coach van der Linden wel de kans om een serieuze rotatie te gebruiken. Beginnend met de ontmoeting vanavond in Landsmeer, en de week erop tegen CTO. Het moet raar lopen wil de titelverdediger van de Final Four zich niet opnieuw voor dat tussentijdse toetje plaatsen.

Dozy Den Helder 1e, 8-4
In het eerste jaar van Anna Vicenzetto als headcoach van de hoofdmacht van de veelvuldige landskampioen ging ze als lijstaanvoerder de feestdagen in. Voorwaar een knappe reeks wedstrijden heeft Dozy neergezet, maar de 20 punten pandoering die ze in de laatste ontmoeting van het vorige kalenderjaar in Bemmel moesten slikken zal toch voor een zekere buikpijn gezorgd hebben in den Helder. Gabriela Bronson is met 21.8 punten gemiddeld de motor van de ploeg, die in de eerste ontmoeting van Kayla Bernsen 25 punten en 9 rebounds kreeg, en dus een prima tweede Amerikaanse leek te hebben ,maar de center vertrok nog datzelfde weekend in verband met privé omstandigheden terug naar huis. In Kourtni Perry hebben de Noordkoppers een nieuwe big girl in the middle gevonden waardoor de balans terug is in de ploeg. Zeker nu Perry wat meer feeling heeft met haar teamgenoten zal de sterke center belangrijk worden voor haar team. Mogelijk puntje van zorg is het feit dat de basis vijf allemaal meer dan dertig minuten per wedstrijd maken. Straks in mei zou dat wel eens zwaar kunnen gaan wegen. Voorlopig hebben ze via een ontmoeting vanavond in en tegen Utrecht, en een generale in eigen huis tegen Loon Lions voldoende om zich voor te bereiden op de Final Four.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s