Rekenmachines bij de hand?

Het gaat er heet aan toe komend weekend in de VBL. Bijna zijn we door de eerste fase van de competitie heen, en daarna splitsen we alles in de Elite A en Elite B.  Twee ploegen uit de elite B halen de playoffs samen met de eerste vier. Van de eerste vier zijn de eerste twee ploegen aan het eind de eerste ronde vrij, en nummer drie en vier spelen met vijf en zes om een plek in de halve finale. Kiezen voor A of B?
Een kunstige constructie mag je zeggen waarbij er voor beide elite’s wat te zeggen is. Zo wordt je natuurlijk sterker als je elke week een topwedstrijd speelt. Maar het risico zit er ook in dat de ploegen in de elite A elkaar afmatten en op zijn als de playoffs beginnen.  En de formaties die vanuit de elite B naar het toetje van het seizoen gaan, kunnen relatief pieken naar de eindfase van het seizoen.  Daarnaast is het natuurlijk de vraag of je als nummer een en twee in het seizoen blij bent met een week rust voor de playoffs. Kijken we naar afgelopen jaar de finale, dan zien we dat Lekdetec even nodig had om na een week rust weer op gang te komen in die serie!

Voordat het zo ver komt gaat er gespeeld worden om de Final Four. En daar is Solar Systemen Grasshoppers als gastvrouw a geplaatst. Lekdetec.nl met een record van 9-4 en een ontmoeting met hekkesluiter CTO op de rol voor dit weekend lijkt de beste papieren te hebben om zich daarbij te voegen. Dozy den Helder staat ook op 9-4, maar ontmoet het nog niet uitgeschakelde Loon Lions (7-5 ) dat de inhaalwedstrijd tegen Keus/Royal Eagles nog te goed heeft en dus gelijk kan komen met de trotse lijstaanvoerder. Het onderling resultaat is nog in het voordeel van coach Vicenzetto en haar equipe. Eerder wonnen de Noordkoppers immers met 19 punten verschil.

Onderling Resultaat
Keus heeft nog twee wedstrijden om  ook op 9-5 uit te komen. Daartoe zal het eerst Renes.nl/Binnenland, en daarna Loon Lions moeten verslaan. Wanneer de ploeg van Joost van Rangelrooij daar in slaat laat ze Loon Lions achter zich, en komen ze in punten gelijk met Dozy den Helder. Het onderling resultaat met de Helderse formatie is echter -25 in het nadeel van Keus. Met andere woorden, Keus heeft een overwinning van Loon op den Helder nodig en zal ook Renes moeten verslaan. De ploeg van Ton Kallenberg staat op 8-5 en zou met een record van 8-6 uitgeschakeld zijn voor de Final Four. Met een record van 9-5 (en dus de overwinning op Keus) komt Renes.nl op een derde plek uit, waarbij er ten opzichte van Dozy (-4) en Loon (+3) nipte onderlinge resultaten in de boeken staan.

Dus: bij winst van Dozy tegen Loon komt Dozy op plek 2 de Final Four binnen, en wint Loon zal Dozy als nummer twee op basis van onderling resultaat eindigen. Tenzij: Loon beide wedstrijden die het heeft nog wint en het onderlinge verschil met Dozy goed weet te maken.  Bent u er nog?

Met Lekdetec als nummer 1, Dozy als nummer 2, wat blijft er dan over? Renes.nl zal dan (in geval van winst op winst op Royal Eagles) als derde eindigen. Echter: Keus Royal Eagles heeft nog twee wedstrijden te gaan en kan dus naar een record van 9-5 doorstoten. Met 9-5 kom je op een gedeelde tweede plek uit. Hoe staat de vooraf gedoodverfde kampioen er op qua onderling resultaat met de directe concurrentie? Dozy (-25) is buiten bereik voor de Apeldoorners. Loon (+3, maar nog een wedstrijd te gaan), Renes (+8, nog een wedstrijd te gaan) zouden wanneer de Apeldoorners beide wedstrijden winnen achter de Gelderlanders eindigen in de stand.  Een nederlaag voor de Apeldoorners tegen Renes schakelt ze uit voor de Final4. Wanneer ze vervolgens van Loon zouden winnen krijg je voor de elite B een andere situatie, waar we na de Final Four op terug zullen komen.

Grasshoppers
Maar Hoopsjunk, ik hoor je helemaal niet over Solar Systemen Grasshoppers? Dat klopt!
Die zijn immers voor de Final4 al geplaatst. En met Amazone op het programma voor dit weekend lijkt de ploeg van Rick Driessen op een 9-5 record uit te komen.  Hoe zit het dan met de Elite A?

Driessen en zijn ploeg kenden een lastige start van het seizoen. Ten opzichte van de andere ploegen die op 9-5 uitkomen hebben ze dan ook wel een uitdaging: Tegen Keus is het onderling resultaat +10, tegen Dozy -15, tegen Loon -28, tegen Binnenland +1. Duizelt het u?? We kunnen het ons voorstellen.

Na komend weekend zullen we het nogmaals voor u op een rijtje zetten.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s