U20 Upset of the year : Lions licht FSG pootje

32169723_10155526571823097_1796070003661864960_n.jpgFacebook Lions U20 – Als er gewed zou kunnen worden op de Final Four games, dan zouden bookmakers ons heel weinig kans hebben gegeven de finale te halen. En dat is natuurlijk niet zo gek, want Royal Eagles werd redelijk makkelijk eerste in de reguliere Vu20 eredivisiecompetitie, won de beker en de kern van deze VU20 selectie kreeg wekelijks volop speeltijd in de dames eredivisie. Het feit dat het ons in twee wedstrijden toch gelukt is om de Apeldoornse basketball academy op de knieën te krijgen mag dan met recht een verrassing genoemd worden, waar vriend en vijand geen rekening mee heeft gehouden.

Vanaf het moment dat we wisten dat we ons geplaatst hadden voor de Final Four zijn we gestart met de voorbereiding op deze games tegen Royal. Heel waardevol was het feit dat Laki Lakner bereid was mee te denken in de analyse van de tegenstander en samen met Leszek Rutkowski ook wilde assisteren bij de wedstrijden.

 

Zoals elke ploeg heeft Royal Eagles zijn goede en minder goede punten en daar hebben we de voorbereiding en trainingen op afgestemd. Maar ook mentaal hebben we veel energie gestoken in het tussen de oren krijgen van onze meiden dat er wel degelijk kansen lagen om Royal te kunnen verslaan. Want dat vertrouwen was er bij aanvang onvoldoende. Langzaam maar zeker groeide het vertrouwen in het team en dat betaalde zich uit in game 1, waar we nipt met 3 puntjes verloren. Daar waar we net zo goed aan het langste eind hadden kunnen trekken.

Het resultaat van game 1 werkte als doping op onze meiden en heeft ongetwijfeld Royal Eagles (ondanks hun winst) wat aan het wankelen gebracht. Gezien de eerdere games was een makkelijkere overwinning verwacht. Bij ons groeide het geloof in goed resultaat en zorgde voor een strijdlustig Landslake Lions bij game 2 in Apeldoorn.

Als we in staat zouden zijn om het lang een wedstrijd te houden, dan was onze verwachting dat de druk bij Royal Eagles steeds groter zou worden. En die verwachting kwam uit.

Royal Eagles heeft in de competitie veel wedstrijden gewonnen door hun press. Veel ploegen (zo ook wij) leden hierdoor veel balverlies, wat zorgde voor makkelijke scores voor Royal. Veel aandacht hebben we besteed aan het breken van deze press en (ondanks dat we toch nog een aantal keer in de fout gingen) konden we daarom het balverlies beperken. Royal Eagles kreeg hierdoor weinig makkelijke scores vanuit transitie en moest het in hun set-plays oplossen, waar ze toch beduidend meer moeite mee hadden om te scoren. Het is dat wij zo belabberd onze verdedigende rebound op orde hadden: Royal Eagles wist maar liefst 24 aanvallende rebounds te pakken (tegen wij 5) en scoorde uiteindelijk 24 punten uit tweede kansen, wat zorgde voor een aandeel 34% (!) van hun totale score. Daarentegen bleek Royal Eagles niet goed om te gaan met onze press. Na het eindsignaal had de ploeg uit Apeldoorn 25 turnovers gemaakt, wat veel is voor hun doen.

Het eerste kwart was voor ons (10-15) en aan het begin van het tweede kwart pakte we zelfs een maximale voorsprong van 9 punten (10-19). We konden ons spel niet vasthouden en Royal Eagles knokte zich terug en nam vlak voor rust de voorsprong over. Rust: 31-30 (21-15).

Het derde kwart was stuivertje wisselen: dan hadden wij weer een voorsprong, dan weer Royal Eagles. We gingen het laatste kwart in met 47-45 (16-15). Het was nog altijd de close game waar we vooraf op hoopte. Het laatste kwart was bloedstollend spannend. In slotfase pakte we een 3 punten voorsprong. Royal wist kort voor tijd te scoren en het verschil was weer 1 punt. Time out Landslake Lions. Onze out of bounce play werd niet goed uitgevoerd en met nog 8 seconden op de klok leden we balverlies en was het baseline out-of-bounce voor Royal Eagles. De thuisploeg wist echter het hoofd niet koel te houden en we wisten de bal te stealen, waarna een fout gemaakt werd op Lies van Straaten. Die wist beide strafworpen te benutten: 62-65 (15-20). Dat was gelijk ook de stand na reguliere speeltijd, en 3 punten verschil betekent dus verlengen.

Wij wisten in de verlenging beter om te gaan met de druk. We pakten een voorsprong van 64-72 en de verrassing van het weekend was nabij. Heel knap wist Royal Eagles met 2 driepunters het nog erg spannend te maken: 70-74. Maar na een geraakte strafworp van Cheryl Donk werd de eindstand bepaald op 70-75 (8-10).

Een echte teamprestatie, waar iedereen deel in heeft gehad. Zowel op het veld als op de fanatieke bank. In de dubbele cijfers: Lindsay Pengel 21 punten, Lies van Straaten een double-double met 16 punten en 10 rebounds en Pien Hartman 14 punten.

 

Het is overbodig te zeggen dat speelsters, staff en de trouwe ouders/supporters dolgelukkig waren met het behalen van de NK Finale. Daar zullen we Almonte Vu20 eredivisie treffen die heel knap Binnenland Vrouwen uit de finale wist te houden door een 16 punten achterstand goed te maken in game 2.

De finale is een replay van de NK finale VU18 van twee jaar geleden, waar destijds de gouden medailles naar Eindhoven gingen. Het zal geen makkelijke worden, want in de competitie wisten we niet van Almonte te winnen. Maar ook komende zaterdag gaan we vol vertrouwen naar Zwolle, met maar één doel: Nederlands kampioen worden! Alleen die werkelijk belachelijke game time van 10.15 uur……

Advertisements

One thought on “U20 Upset of the year : Lions licht FSG pootje

  1. Wens een ieder veeeeeeeeeel plezier daar in Zwolle `s morgens om 10.15 h.
    Zal aan een ieder denken als ik me tot 4 x toe om draai in me warm nestje
    thuis. Welke … bij de bond verzint deze onzin.
    Toch …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s